Inspiratie

Beweging en ontwikkeling

In mijn kunst ontstaat het één uit het ander. Dat is mooi te zien in de serie op deze website. Vaak vind ik mijn inspiratie in de natuur. Terwijl ik bezig ben, trekt een detail of iets in de omgeving mijn aandacht. Zo ontstaat een nieuw schilderij. Niet dat het eerste niet mooi was. Maar het is een uitvergroting van een aspect dat me opviel en dat me aantrok. Daardoor ontstaat een serie, waarin elk volgend schilderij is geïnspireerd door het vorige. Elk schilderij geeft weer een nieuw creatief gevoel, dat steeds weer tot verrassingen leidt. Effecten die ik van te voren niet zou kunnen verzinnen, maar die ontstaan door het te laten gebeuren.

Deze serie: van wolken naar rozen

Tijdens mijn studie ben ik op zoek gegaan naar waar mijn hart ligt. Toen ontdekte ik dat ik een “wauw!”-gevolg krijg bij wolken. Die wilde ik gaan schilderen. Dat inspireerde me weer om de zee daarbij te betrekken. Steeds een beetje meer. Ik herkende het gevoel dat dit me gaf. Dat is wat strandwandelingen met me doen: de wolken en de zee geven me rust, bijna een geestverruimend gevoel. En ze zijn altijd anders, bij storm of rustig weer. De sporen die de wind en de zee trekken, in de lucht en in het zand. Een oneindige bron van inspiratie.

Dat was niet het einde van de beweging. Details in de branding trokken me aan, zoals de aangespoelde fel gekleurde visnetten. Een volgend schilderij ontstond. De geknoopte structuur van de netten leidde me weer naar breiwerk. Van het breiwerk naar de rozen in het breiwerk, en van daar naar nog veel meer rozen.

Het zijn onderwerpen waar mijn hart naar uit gaat. Het is leuk om het positieve te benaderen, te kijken naar wat je raakt en wat je mooi vindt, en je te laten leiden door het proces: schilderen, afstand nemen, nieuwe inspiratie in het schilderij vinden, en met die nieuwe inspiratie weer nieuwe kunst maken. Het is steeds weer verrassend wat eruit komt. Het centrale onderwerp van deze serie is de zee, maar die heeft me op allerlei verschillende plekken gebracht.